Leeuwendans

De Leeuwendans (wu shi)

De leeuwendans is een spectaculaire dans die vaak te zien is met Chinees nieuwjaar en wordt geacht geluk en voorspoed te brengen. Een leeuw bestaat meestal uit twee personen en heeft een groot hoofd met veel versieringen en kleuren. Het wordt verstevigd met een lichte frame van bamboe en gehard papier marche. Binnen het hoofd zitten hefboom mechanismen waarmee de kop-danser de ogen, oren en bek van de leeuw kan bewegen. Het achterlijf en staart worden gevormd door een kleurrijke kleed met kenmerken van een leeuw. Beide dansers dragen een broek in dezelfde stof als de kleed. Een combinatie van goede beheersing van de leeuwendans en een mooi leeuwen kostuum brengt de leeuw tot leven. Soms zijn toeschouwers zo gevangen in het moment dat ze helemaal vergeten dat de leeuw door mensen wordt gespeeld.

De leeuw kan tijdens de dans verschillende emoties uitbeelden en zelfs spelen met andere leeuwen. Vooral de interactie tussen de leeuw en zijn omgeving of toeschouwers maakt de leeuwendans een waar genot om naar te kijken. Over het algemeen kent een leeuwendans geen vaste volgorde, de dans wordt namelijk aangepast aan de gelegenheid, de sfeer en de situatie. Wel zijn er in de Chinese cultuur een aantal elementen die altijd worden uitgevoerd, zoals de groet naar de eigenaar, gastheer en toeschouwers. Verder verkent de leeuw zijn onbekende omgeving, wordt hij nieuwsgierig en gaat hij op verkenning. Hij kan in slaap vallen, schrikken, boos worden, vlooien bijten, rollen, springen en spelen. Vervolgens krijgt de leeuw honger en gaat hij actief op zoek naar voedsel, en moet hij een raadsel oplossen: de Chang.

Kracht & Uithoudingsvermogen

Voor het goed uitvoeren van een leeuwendans, moeten de dansers goed getraind zijn. De zware kop wordt gedragen door de voorste persoon, terwijl de achterste persoon vrijwel de hele dans voorovergeboven staat en springt. De dansers hebben geen tijd om ondertussen uit te rusten doordat de leeuw eigenlijk continue in beweging is. Daarom wordt de leeuwendans eigenlijk alleen door goed getrainde kung fu scholen opgevoerd.

Feest, Evenement of Speciale Aangelegenheid

Tin Po Vechtkunst beschikt over leeuwen en dansers die de opening van een zaak, een evenement of speciale aangelegenheid net wat bijzonderder en spectaculairder maakt. De Chinesen geloven dat de leeuw veel geluk en voorspoed brengt en daarom worden er jaarlijks na oud en nieuw en Chinees nieuwjaar vele leeuwendans optredens opgevoerd. Om het helemaal spectaculair te maken zijn onze leeuwendans optredens zijn ook nog te combineren met onze andere demonstraties. Neem contact op voor meer informatie.