Shaolin Geschiedenis

De Shaolin tempel

De bekende Shaolin Tempel In het hart van China in de provincie Henan, aan de voet van de berg Song bevindt zich de legendarische Shaolin tempel. De tempel vormde het spirituele en boeddhistische centrum van het chanboeddhisme en is van grote invloed geweest op de cultuur in het verre oosten op het gebied van filosofie en denkwijze. Daarnaast is in die jaren de befaamde vechtkunst genaamd Shaolin kungfu ontstaan. De Shaolin monniken demonstreren over de hele wereld hun bovennatuurlijke krachten en verspreiden zo de Shaolin spirit.

Het begin

Om de ontstaansgeschiedenis van Shaolin te begrijpen, moeten wij circa 1500 jaar terug in de tijd. In het jaar 495 na Christus is de tempel gebouwd door een boeddhistische monnik genaamd Xiaowen. Zo'n 32 jaar later begon de Indiase monnik Bodhidharma De Shaolin Pagodes(Da Mo in het Chinees), de 28ste opvolger van Boeddha, door de Himalaya te trekken naar China om uiteindelijk bij de tempel te komen. Bodhidharma trof de Shaolin monniken in een slechte staat aan en heeft zich negen jaar teruggetrokken in een grot bij de Shaolin tempel. Daar heeft hij al die tijd gemediteerd en ontwikkelde hij 18 meditatie- en bewegingstechnieken om de Shaolin monniken fysiek sterker te maken en geestelijk scherper te blijven. Hiermee is de basis van Shaolin kungfu en heel veel andere vechtkunsten gelegd.

Filosofie

Volgens de leer van Bodhidharma is Shaolin kungfu niet bedoeld om kwaad en pijn te doen. Het doel van Shaolin kungfu is het ontwikkelen van een gezond lichaam en geest. De belangrijkste waarden binnen de filosofie van Bodhidharma zijn discipline, zelfbeheersing en respect voor de natuur, de mens en het leven.

Ontwikkeling

In de loop der jaren hebben de Shaolin monniken hun kunsten verfijnd en geperfectioneerd tot op de dag van vandaag. Door het observeren van wilde dieren in de natuur en zichzelf tegen rovers te beschermen hebben zij een unieke vechtkunst ontwikkeld. Door de eeuwen heen zijn er heel veel dingen veranderd, maar het chanboeddhisme is altijd hetzelfde gebleven. Deze filosofie en leefwijze van het leven zal nog duizenden jaren voortbestaan en vele generaties beïnvloeden.