Wat is Shaolin Kungfu?

Algemeen

Jet Li in 'Fearless' De meeste mensen zullen bij de kungfu meteen denken aan de blockbuster vechtfilms van sterren als Jet Li en Jackie Chan. En dat is helemaal niet zo raar, want wat zij in de films laten zien is inderdaad echte kungfu van een zeer hoog niveau. Maar wat u vooral in deze films ziet is moderne wushu en stunts en dat is eigenlijk toch iets anders dan de traditionele Shaolin kungfu.

Traditionele Shaolin

De term kungfu betekent letterlijk "vaardigheid" of "hard werken". Met Shaolin kungfu wordt verwezen naar de befaamde vechtkunst afkomstig uit de Shaolin tempel in China. Shaolin kungfu is een verzamelnaam voor de zeer uitgebreide en effectieve vechtstijlen die daar eeuwenlang zijn ontwikkeld. Geen enkele Shaolin monnik of meester zal ooit kunnen zeggen dat hij alle kungfu heeft geleerd, alleen al vanwege de grote diversiteit aan vechtstijlen binnen de Shaolin kungfu.

Basis

Shaolin kungfu bestaat uit verschillende basiselementen, zoals bepaalde standen, bewegingen en aanvals- en verdedigingstechnieken. Deze zullen steeds complexer worden naarmate een student vordert in zijn leerproces. Zonder een stevige basis is men nergens. Dat werd nog wel eens erg letterlijk genomen als leerlingen zich bij een shifu (meester) wilden aansluiten. Zij moesten maandenlang dezelfde standen of bewegingen trainen voordat zij echt als leerling werden geaccepteerd.

Balans

Hoofdsteun voor 'Iron Head' Qi Gong Om kungfu te trainen is geen aanleg of talent nodig. Belangrijk zijn discipline, wilskracht en geduld. Shaolin kungfu gaat namelijk over het trainen van lichaam en geest. Het doel van Shaolin is het in balans brengen van deze twee. Daarnaast is het belangrijk dat de beoefenaar de tijd neemt om de technieken en bewegingen te begrijpen. Shaolin kungfu kan heel erg snel en krachtig zijn, maar tegelijkertijd ook langzaam en zacht. Door het lichaam te trainen kan een enorme fysieke kracht ontwikkeld worden, maar zonder de lenigheid om die kracht te ondersteunen kan het lichaam daar geen optimaal gebruik van maken. Kortom: een goede balans tussen verschillende vaardigheden is van essentieel belang voor het beoefenen van deze vechtkunst.