De Boeddhistische Shaolin Monniken

"Shaolin"

Shaolin betekent letterlijk "jong bos" en de tempel staat in de wonderschone natuur in de provincie Henan, in het midden van China. De tempel wordt in harmonie omgeven door groene bossen, rustige meertjes en hoge bergen. Inmiddels bestaat de Shaolin vechtkunst al zo'n 1500 jaar, maar de tempel en de monniken hebben een hoop te verduren gehad in de geschiedenis. De Shaolin monniken hebben zich moeten verweren tegen rovers, het imperialistische leger en gevaarlijke dieren. Deze uitdagingen hebben ertoe geleid dat de boeddhistische monniken een unieke zelfverdedigingsvorm hebben ontwikkeld.

Lichaam & Geest

Dag in, dag uit zijn de Shaolin monniken bezig met het trainen van hun lichaam en geest. De combinatie van en de balans (yin en yang) tussen lichaam en geest zijn van belang voor de beoefening van Shaolin kungfu. Het aspect van yin en yang komt terug in alle facetten van het leven. Het is de kunst om die balans voor jezelf te ontwikkelen en te waarborgen. De Shaolin monniken zijn al vele eeuwen bekend met dit fenomeen en hebben geleerd dit toe te passen in hun training en geloof.

Qi gong & meditatie

Door het trainen van lichaam en geest zijn de Shaolin monniken in staat om ongelooflijke oefeningen uit te voeren, zoals het breken van dikke houten stokken, lopen over vlijmscherpe messen, het gooien van naalden door glasplaten en het gewicht te laten rusten op enkele vingers, zoals in 2005 in Hong Kong werd gedemonstreerd tijdens een reeks optredens.

Chan boeddhisme (Zen)

Het chanboeddhisme is heel erg belangrijk voor de monniken. Ze leven volgens de wijsheden van het chanboeddhisme en geloven dat een ziel puur moet zijn. Elke dag worden er vele uren besteed aan meditatie en het zingen van boeddhistische mantra's. Voor veel mensen lijkt het alsof de Shaolin monniken een sober leven leiden. Maar het idee om helemaal terug te gaan naar de basisprincipes en primaire levensbehoeftes heeft juist een mediterende werking voor de monniken. De kleine dingen in het leven worden gewaardeerd. Dat is pas een rijk leven!


*Bent u geïnteresseerd in een eenmalige seminar of workshop van een traditionele Shaolin monnik? Wij hebben een nauw samenwerkingsverband met de Shaolin Academie en goede contacten met de Shaolin Tempel. Neem voor meer informatie contact met ons op.