Shaolin Stijlen

De stijlen binnen Shaolin kungfu

Als er iets is wat Shaolin van andere martial arts onderscheidt, dan is het wel de extreme omvang van alle technieken en richtlijnen. Hierdoor is Shaolin in veel verschillende stijlen in te delen. De meest voor de hand liggende indeling binnen de Shaolin kungfu zijn de gewapende en ongewapende vormen. Noemenswaardig zijn ook de fameuze dierenstijlen die in beide categorieën zijn te vinden.

Gewapende vormen

De gewapende vormen kennen een ontwikkeling over een lange tijdspanne. De monniken moesten zich kunnen verdedigen tegen rovers of opstandelingen. De simpelste gereedschappen of landbouwwerktuigen zijn daardoor geëvolueerd tot iets dat gebruikt kon worden voor zelfverdediging. Een wapen dat veel gebruikt werd is de stok en is afkomstig van de bezem. Wapens als het zwaard of de haak waren bedoeld om gewassen te snijden. Simpele zaken werden gebruikt in de ontwikkeling van een prachtige, doch effectieve vechtkunst.

Ongewapende vormen

Naast de gewapende vormen zijn er nog vele ongewapende vormen, zoals de dierenstijlen, traditionele vormen en moderne vormen. Net als bij de gewapende vormen zijn de basiselementen hetzelfde. Zonder een goede basis is men nergens. Een huis zonder fundering zal immers ook niet lang blijven staan. Geduld en wilskracht zijn van groots belang. Het vergt tijd en doorzettingsvermogen om iets te kunnen bereiken.

Dierenstijlen

Adelaars Stijl' Door het observeren van wilde dieren hebben de monniken unieke stijlen kunnen ontwikkelen en perfectioneren. Bij dierenstijlen kunt u bijvoorbeeld denken aan de tijger. De snelheid en kracht van dit dier blinken uit in deze stijl. De draak is een symbolisch dier binnen de Chinese cultuur en staat voor gezag en kracht. De behendigheid en snelheid van een slang zijn kwaliteiten die men sterk terug vindt in de Shaolin slangvorm. Maar wat de monniken nog meer opviel was de snelheid en precisie van een bidsprinkhaan, een insect van een paar centimeter! Er zijn uiteraard nog veel meer dierenstijlen binnen de Shaolin kungfu. Enkele van deze dierenstijlen zijn te vinden onder het kopje "Multimedia". Ook wordt er bij het Shaolin Kungfu Instituut Tinpo dierenstijl workshops gegeven.

Way of life

Het bijzondere aan Shaolin kungfu is vooral dat je de geschiedenis terugziet in alle vormen. Elke vorm en beweging vertelt eigenlijk een verhaaltje. Zo kan Shaolin kungfu behalve als een vechtkunst, ook als een "Way of life" beschouwd worden.