Hoofd Instructeur Arnhem: Michael Smit

Tin Po

Michael is in 2010 begonnen met Shaolin kungfu. Het begon allemaal met films zoals van Jackie Chan, Jet Li en Donnie Yen. Het was enorm inspirerend hoe deze martial artists zo gecontroleerd, krachtig en in balans hun lichaam wisten te beheersen. Het verleggen van grenzen door middel van het lichaam en geest te trainen, werd een doel.

In de laatste jaren heeft Michael ook meerdere malen deelgenomen aan wedstrijden waar hij in de prijzen wist te vallen, maar het was vooral de gehele ervaring waar deelnemers vanuit het hele land dezelfde vechtkunst beoefenen en met respect met elkaar strijden. Het winnen van de prijzen was slechts een bijkomende extra.

Verder is Michael erg gedreven binnen de groep. De groepsdynamiek aanvoelen en daarop aansturen. Zien dat de leerlingen vooruit gaan, hun doelen bereiken en daar een positieve invloed op te hebben geeft erg veel voldoening. Michael heeft in de lessen vooral veel oog voor detail en geeft tijdens veel uitleg. Per september 2016 is Michael de hoofdinstructeur en eindverantwoordelijk voor alle lessen in Arnhem.

Naast het lesgeven was Michael ook vaak te zien in demonstraties. Het mooiste vind hij dat je iets creeert uit niets. Het neerzetten van een demonstratie is een proces. Eerst begint het met het uitwerken van ideeen. Vervolgens gaat is het zaak om de demonstratie vaak en extensief te repeteren. Uiteindelijk zal het eindresultaat een mooie show zijn die mensen weet te inspireren.

Trainen bij Tin Po Vechtkunst is vooral heel hard trainen, maar buiten de lessen om is er gelukkig ook tijd voor leuke activiteiten. De groep is erg hecht en staat altijd open voor nieuwe leerlingen.

Oprichter Tin Po Chan

Tin Po Update: Per september 2016 worden de lessen volledig verzorgd door hoofdinstructeur Michael Smit (zie boven).

Tin Po Vechtkunst was opgericht door Tin Po Chan in 2009. Al vanaf zijn 13e begon hij met het trainen van Shaolin Kung Fu onder instructeur Joost Warsanis de oprichter van de SIF (Shaolin International Federation) en SBN (Shaolin Bond Nederland). Joost Warsanis is behalve een sifu ook een hele belangrijke mentor en goede vriend van Tin Po geworden.

Vanaf 2004 hielp hij mee met de lessen van Joost Warsanis als assistent-instructeur. In 2009 is Tin Po zijn eigen school begonnen in Arnhem op de dinsdag- en donderdagavond. Daarnaast geeft Tin Po met Joost Warsanis nog altijd kungfu les in Nijmegen op de zaterdagmiddag. Inmiddels is Tin Po al meer dan dertien jaar bezig met de Shaolin vechtkunst en heeft hij al vele uren van zijn leven besteed aan begeleiden, lesgeven, demonstreren en workshops geven.

Vanaf het moment dat Tin Po kennis maakte met Shaolin is zijn passie en ambitie voor de vechtkunst zodanig uitgegroeid dat hij besloot om zo dicht mogelijk bij de bron van Chinese vechtkunsten te gaan trainen: Shaolin, Henan in China. In de zomer van 2002, 2004, 2005 en 2010 is hij voor een langere periode vertrokken naar de Shaolin Tempel om daar dagelijks met meesters van hoge niveau Shaolin Kung Fu te beoefenen. Zo verbeterde en perfectioneerde hij zijn oude technieken en leerde een hoop nieuwe technieken bij. Het mooiste is dat je nooit uitgeleerd zult zijn, dus heeft hij altijd een excuus om terug te keren naar de Shaolin Tempel. Ook in Nederland probeert hij tot op de dag van vandaag zijn kennis te vergroten door mee te trainen met andere instructeurs en het volgen van verschillende stage-trainingen die meerdere keren door het jaar worden verzorgd door Shaolin monniken in Nederland en buitenland.

Tin Po gelooft niet dat talent of aanleg het belangrijkste is, maar vooral discipline, wilskracht en geduld. Op dezelfde manier probeert hij de tegenslagen in het leven te overwinnen en elk moment van het leven het beste uit zichzelf, zijn leerlingen en naasten te halen. "Het mooiste van lesgeven is dat je mensen iets kunt meegeven, een moment, ervaring, inspiratie of motivatie. Iets wat je je hele leven zult meenemen."